Hoe werkt een zwembad warmtepomp?
Een warmtepomp is de meest energiezuinige manier om je zwembad te verwarmen. Een warmtepomp verwarmt het water door lucht uit de buitenlucht aan te zuigen. Onder grote druk zet de compressor die buitenlucht om in warmte. Deze warmte wordt afgegeven aan het warmte-element. Het water stroomt langs dit warmte-element en via een spiraal wordt deze warmte afgegeven aan het water.
De (zand)filterpomp in combinatie met een bypass kit zorgen ervoor dat exact de juiste hoeveelheid water door dit warmte-element wordt gepompt. Dit is belangrijk om zo het optimale rendement te behalen. Gaat het water te snel langs dit warmte-element, dan heeft het niet voldoende tijd om op te warmen. De watertoevoer naar de warmtepomp regel je met een bypass kit.
Het aansluiten van een warmtepomp
Het aansluiten van een warmtepomp lijkt moeilijker dan dat het is. De plek waar de warmtepomp geplaatst wordt is zeer van belang. Het is belangrijk dat een warmtepomp in een open ruimte staat met aan alle kanten minimaal een meter vrije ruimte. Dit omdat de warmtepomp voldoende lucht moet kunnen aanzuigen.
De warmtepomp moet altijd na de (zand)filterpomp worden geplaatst. Deze zorgt er namelijk voor dat het water door de warmtepomp heen wordt gepompt. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van een zoutwatersysteem, moet deze na de warmtepomp geplaatst worden zodat het water vanuit het zoutwatersysteem rechtstreeks terug het zwembad in stroomt.
zwembad —-> (zand)filterpomp —-> warmtepomp —-> zoutwatersysteem —> zwembad
Een bypass kit zorgt ervoor dat jij de toestroom naar de warmtepomp kunt regelen. Hierdoor kan je precies instellen hoeveel water er per uur door de warmtepomp heen stroomt om zo het beste rendement uit jouw warmtepomp te halen. Ons advies is om jouw warmtepomp altijd aan te sluiten met een bypass kit.
De cop waarde
De cop waarde is een belangrijke maatstaaf om het rendement aan te geven. Dit getal geeft aan hoeveel kW warmte de warmtepomp haalt uit 1 kW energie. Is de cop 5? Dan haalt de warmtepomp 5 kW warmte uit 1 kW energie. Afhankelijk van de maand waarin je de warmtepomp gebruikt zijn er 2 cop waardes. Een cop bij 15 en bij 27 graden. In het voor en na seizoen kan je het beste naar de cop van 15 graden kijken. Midden in het zwemseizoen (mei-juni-juli-augustus) kijk je bij de cop van 27 graden. Hoe hoger de cop waarde, hoe minder energie de warmtepomp gebruik en hoe lager de energie rekening.
De buitentemperatuur is namelijk erg van belang op het rendement van de zwembad warmtepomp. Wanneer de buitentemperatuur lager is, moet de warmtepomp harder werken om het water op temperatuur te houden. Isoleren met een solar afdekzeil en isolatiematten zorgt ervoor dat het water minder snel afkoelt. Hierdoor hoeft de warmtepomp minder hard te werken en bespaard op die manier dus energie.
Hoelang moet de warmtepomp aanstaan?
Wanneer je begint met verwarmen is het advies de warmtepomp minimaal 8 uur per dag te laten draaien. Doe dit bij voorkeur overdag omdat het dan warmer is dan s’nachts. Let goed op dat je ook de filterpomp tegelijk aanzet met de warmtepomp. Wanneer het water op de ingestelde temperatuur is, moet 2 tot 4 uur per dag voldoende zijn. Een inverter warmtepomp kan je in pricipe altijd aan laten staan. Wanneer deze goed is ingesteld heb je hier geen omkijken meer naar. Het is altijd afhankelijk van de buitentemperatuur hoe snel de warmtepomp het water naar de juiste temperatuur kan verwarmen.
Een inverter warmtepomp, wat is dat?
Een traditionele warmtepomp draait altijd op vol vermogen. Of de warmtepomp staat uit, of de warmtepomp draait op 100%.
Bij een inverter warmtepomp regelt de warmtepomp zelf op hoeveel % van het totale vermogen de warmtepomp draait. Wanneer je start met verwarmen zal de warmtepomp op vol vermogen (100%) draaien om het water naar de ingestelde temperatuur te brengen. Vanaf dat moment past de warmtepomp zich aan naar de omstandigheden en zal altijd met zo min mogelijk vermogen het water op temperatuur houden. Dit zorgt ervoor dat de warmtepomp erg stil is en dat je lage energiekosten hebt. Een inverter zwembad warmtepomp is duurder in aanschaf maar zal zich op den duur terugverdienen. Niet alleen in geld maar ook in gebruikersgemak.